Säsongens frukt och grönsaker

Under sommaren kan du passa på att frossa i ett överflöd av grönsaker i alla färger, former, storlekar och dofter.

Vissa grönsaker, som zucchinin, är som allra bäst under de tre sommarmånaderna lite beroende på var i Italien du befinner dig. Tomaterna frodas av solstrålarna och om du besöker Amalfikusten under sommarmånaderna så är citronen dess kung.

Meloni/Melon

Melon

Få sommarfrukter är så läskande som meloner. Den är inte bara utsökt utan även extremt mångsidig i köket, ett måste på det italienska sommarbordet!

Här är 4 steg till att välja en perfekt mogen melon:

1. Tungviktare

Det första du ska göra är att känna på melonens vikt. Ju tyngre den är, desto sötare och mer smakfull lär den vara.

2. Presstest

Kolla in blomsteränden (motsatsen till stammen) på melonen. Tryck försiktigt med tummen och om den känns mjuk, så betyder det att frukten är mogen och redo att ätas.

3. Doftprov

Om du tidigare retats med andra för att de doftar på melonen, så är de faktiskt något på spåren. Melonens doft är en bra indikator på dess mognad. Om doften är lite söt, så är frukten redo att ätas. Men om doften är för stark, finns det en risk att den är övermogen.

4. Vacker yta

Tvärtemot vad många tror, den släta eller skrynkliga ytan på melonen spelar ingen roll. Det är dock bäst att välja en melon som inte har en slät yta.

Efter att du äntligen hittat den rätta melonen, förvara den inte i kylen! Låt den ligga i rumstemperatur och ät den inom kort för att njuta av den när den är som bäst.

Pomodori/Tomater

tomater

Du säger tomat, vi säger pomodoro. Precis som vin och olivolja, så varierar tomaterna beroende på region i Italien, från norr till söder. Det finns hundratals varianter, här är ett litet smakprov.

Roma

En plommontomat – från just det – Rom. Den här tomaten känns igen på sin avlånga päronform och älskas för sin söta smak. Dess smala och fasta konsistens lämpar sig väl för konservering och tomatpuré.

Cuore di Bue

Ursprungligen odlad i norra Ligurien, denna bifftomats saftiga och kompakta kött passar perfekt för sås, pesto och även marmelad. Namnet betyder oxhjärta och kommer från dess stora storlek och distinkta bottentunga form.

Pachino

Pomodoro di Pachino IGP växer på Siciliens södra kust. Den är liten, rund och söt och passar bra ihop med lättare rätter som skaldjur. 

Pisanello

Pisanello-tomater är döpta efter renässansmålaren och odlas i Toscana. Denna korta, tjocka och räfflade variant balanserar sött och surt och är perfekt för en riktigt god bruschetta.

San Marzano

Kanske en av de mest välkända sorterna, men så är också San Marzano-tomaten en DOP-certifierad plommontomat. Smal och spetsig och odlas i trakterna kring Neapel. Dess besksöta smak – vilket gör den perfekt till så många rätter – är älskad världen runt.