Aperitivo all’italiana 

vad är aperitivo

”L’appetito vien mangiando,” är en av våra favoriter när det kommer till italienska talessätt på Eataly. Varför? Det betyder ungefär att ”att äta väcker aptiten.” Vi kan inte hålla med mer – vi älskar aperitivo.

En aperitivo är en drink före middagen, och en upplevelsen som blivit en kulturell ritual i Italien. Traditionen kommer från det latinska verbet aperire, ”att öppna” magen innan du äter middag. Följaktligen har italienare i århundraden sagt skål – cin cin – över drycker och aptitretare under de tidiga kvällstimmarna mellan arbete och middag.

Traditionellt är en aperitivo en kolsyrad, bitter och låg alkoholhaltig-dryck, som Aperol Spritz gjord på prosecco, Aperol och mineralvatten. Idag är valen fler och beställningar går från vin till öl till en mängd blandade drinkar.

En typisk aperitivo inkluderar mindre snacks som kex, oliver, charkuterier, ost och bröd. Om du någonsin har ätit en salumi-och-formaggi-bräda med ett glas vin på någon av våra restauranger har du haft en aperitivo – även om du inte insåg det då!

Se hur du gör en äkta italiensk aperitivo hemma hos dig nedan med vår enkla guide.

 

Såhär gör du en perfekt Aperol Spritz

  • 130 ml Prosecco 

  • 70 ml Aperol 

  • lite club soda 

  • 2 apelsinskivor

 

  1. Fyll ett stort vinglas med is.

  2. Tillsätt 130 ml prosecco, följt av 70 ml Aperol i varje glas. Häll i lite sodavatten.

  3. Rör om försiktigt och garnera varje glas med en apelsinskiva.

Såhär gör du en perfekt tagliere

En balanserad tagliere ska alltid innehålla soma skarpa och läckra kex, färskt bröd eller focaccia, oliver, medelåldrig ost som Raschera, Monatale eller Toma piemontese och lite delikatesser från salumi-disken.

Våra ingredienser till en perfekt tagliere för två är:

  • 100 gr taralli

  • 6 tunna salamiskivor

  • 15 gröna oliver

  • 100 gr ost som Raschera, Montale eller Toma Pimontese i bitar

  • 2 skivor Otto tondo eller Focaccia genovese

  • Extra virgin olivolja

 

  1. Förbered alla ingredienser på en stor skärbräda i trä och se till att alla portioner är i plockmatsstorlek.

  2. Förbered pappersservetter och tandpetare som ska användas istället för tallrikar och bestick.

  3. Sätt på lite äkta italiensk aperitivo-musik, vi föreslår Mina, Adriano Celentano eller Lucio Dalla.

  4. Njut av ögonblicket, ta det lugnt och varva ner.

 

Salute – skål!