Bee the Future – 100 hektar för binas framtid

“För att göra ett frö behövs det ett bi”

Utan bin skulle det inte finnas aprikoser, jordgubbar, körsbär, äpplen, päron, citrus, persikor, kiwi, kastanjer, plommon, mandel, meloner, vitlök, tomater, gurkor, kål, rädisor, sparris, zucchini, morötter och lök på vårt matbord: dvs. 70 av de 100 viktigaste grödorna i världen (källa: FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation). Detta beror på att bina, genom att flytta sig från blomma till blomma för att samla nektar och pollen, pollinerar växter och ser till att de reproducerar sig: deras roll är avgörande för vår föda, men också för överlevnaden av den biologiska mångfalden och därmed för livet på jorden.

Projektet Bee the Future utgår ifrån jorden och jordbruket genom ett treårigt åtagande att återplantera blommor som bin älskar på ett område av 100 hektar i italien: målet är att återföra den biologiska mångfalden bland ogräs i de områden där den, på grund av jordbruksmetoder baserade på hög avkastning av jorden, håller på att försvinna. Och eftersom “För att göra ett frö behövs det ett bi! “.

semi-fiori

En återplantering mot monokulturer

Denna återplantering som organiserats av Eataly tillsammans med Arcoiris, den enda italienska 100% organiska fröproducenten som leds av Antonio Lo Fiego och Francesco Sottile, föreläsare på Fakulteten för lantbruks- och skogsvetenskaper vid universitetet i Palermo, och Slow Food Stiftelsen för biologisk mångfald startar därför i områden intensivt odlade med monokulturer, i synnerhet:

– områden i Piemonte som är avsedda för monokultur av majs;
– det stora området Prosecco i Veneto;
– de territorier som är avsedda för intensiv boskapsuppfödning på Poslätten;
– jordbruksområdena med hasselnöts-monokulturer i Lazio.

ape-malvasia

“Motståndsrörelsen”

I dessa områden har vi sökt jordbrukare att utgå ifrån. Vi kallar dem “Motståndsrörelsen“, eftersom de är fast beslutna att hålla fast vid moraliska jordbruksmodeller i områden som drabbats av massdöd av insekter.

Blommor för bin

För detta ändamål har Arcoiris utvecklat en blandning av italienska, organiska och icke-hybridfrön användbara både för bisamhällen och för gröngödsel. Blandningen består av 10 växter (bovete, alexandrinerklöver, koriander, facelia, lin, senap, rosenväppling, solros, klöver). Under våren 2018 började vi leverera blandningen till motståndsrörelsen som sådde den i sin jord.
Vi har också skapat ett litet urval av frön i kuvert, för icke-professionella: de som vill så de bivänliga växterna (solros, malva, ringblommor och en blandning av tusen blommor) i krukor eller sitt eget land, även utanför de 4 identifierade områdena, kan göra det.

mauro-iob

Hur vi kontrollerar nyttan av projektet

Professor Francesco Sottile har utvecklat ett kontrollsystem för projektet som gör att vi kan beräkna nyttan med denna insats på medellång och lång sikt.