La Colomba di Pasqua

Varje år väntar vi ivrigt på Colomba di Pasqua eller “Påskduvans” återkomst. I Italien är denna söta tårta ett tecken på våren – och vi har precis fått en leverans. Den här fluffiga, smakrika kakan är har en lång historia och är ett absolut måste under den italienska påskhelgen.

I vår marknad hittar du inte mindre än över 20 olika varianter av påskkakan, från den klassiska med mandlar och pärlsocker till limoncello och choklad. Upptäck vårt sortiment nedan och bli inspirerad!

SE VÅRT SORTIMENT

VAD ÄR LA COLOMBA?

Colomba är motsvarighet till julens panettone eller pandoro. Denna smakrika och luftiga kaka är traditionellt gjord på högkvalitativt mjöl, färska ägg, socker, smör och en naturlig jäst som tar minst 30 timmar att jäsa. Sedan bakas degen i den ikoniska formen av en duva och toppas sedan med pärlsocker och mandel.

Låter det komplicerat? Det är det. Precis som panettone, så är colomba ett av få undantag i det italienska köket. Även den mest traditionella nonna köper hellre sin colomba än bakar den själv. Proffsbagaren tar sig an denna utmaning och adderar ofta en egen twist med regionala ingredienser så som hasselnötter i Piemonte eller Amarena körsbär i Emilia-Romagna.

MEN VARFÖR EN DUVA?

Bra fråga. Vi vet att den första colomban kom från Milano, men historien slutar inte där. Kakan har inspirerat legender om fred som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Och de är alla olika. I en version markerar colomba den lombardiska segern över det heliga romerska riket 1176, när två duvor mirakulöst uppträdde på slagfältet. En annan legend föreslår att den fredsinspirerande kakan först bakades på 500-talet av en ung flicka som framgångsrikt pacifierade den olyckliga kungen Albion av Lombardiet som krävde ersättning av hennes hemstad Pavia. Han älskade colomban så mycket att han frisläppte flickan och skonade staden Pavia.

… dramatiskt, eller hur? Även om vi inte vet vilken historia som är sann, kan vi lova en sak: en bit colomba är värd ett antal legender.

Colomban är utsökt på egen hand, men serveras gärna med färska bär, med smält mörk choklad eller lite vispgrädde. I Italien avnjuts den till och med till frukost ihop med en kaffe eller som en eftermiddagsfika. Och här på Eataly älskar vi att äta denna festliga kaka ihop med ett glas Prosecco eller dessertvin.

OM EATALY & ITA

Det världsomspännande gemensamma projektet mellan ITA och Eataly som, under paraplyet av det italienska utrikesdepartementet med ansvar för internationella samarbeten, syftar till att ge en större förståelse kring italiensk mat- och vinkultur; från traditioner till biologisk mångfald.

I vår marknad, och i samarbete med Italian Trade Agency, fokuserar vi ännu mer på våra italienska matprodukters unika och genuina egenskaper som gör att de skiljer ut sig ur mängden.

Du kommer kunna ta del av kurser, provsmakningar och evenemang för att lära dig mer om italiensk matkultur, den biologiska mångfalden och de hundraåriga traditionerna som ligger bakom italiensk mat.