En sådan här middag kan du inte missa

“Nattvarden är ett unikt och tidlöst konstverk och kännetecknas av ett exceptionellt universellt värde”, UNESCO

Enligt UNESCO-deklarationen är “Nattvarden (1494-1498), som Leonardo da Vinci målade i matsalen på det Dominikanska klostret Santa Maria delle Grazie i Milano,  otvivelaktigt ett av världens mest hyllade konstverk. Dess unika värde, som genom århundradena har haft ett betydande inflytande inom bildkonsten, är oskiljaktigt från den arkitektoniska byggnaden där det skapades: Nattvarden är ett unikt och tidlöst konstverk och kännetecknas av ett exceptionellt universellt värde “. År 1980 erkändes Muséet Cenacolo Vinciano av UNESCO som världsarv.

Ultima cena

En risk vi inte vill ta

Sedan 1498 (när det slutfördes) fram till idag, har Nattvarden av Leonardo da Vinci genomgått flera restaureringar: På grund av tekniken med vilken det målades är mästerverket extremt ömtåligt och fortsätter sakta att förfalla. Detta beror på det fina damm som var och en av de 400 000 personer som ser målningen varje år tar med sig, vilket i längden riskerar att beröva vårt land och hela världen på ett av hans mest extraordinära mästerverk.

 

Låt oss förlänga Nattvardens liv

Under 2017 inledde Ministeriet för Kulturarv och Turism en imponerande skyddsåtgärd som för in ca 10 000 m³ ny frisk luft varje dag till salen i Santa Maria delle Grazie, gentemot de cirka 3 500 m³ som förs in för tillfället. För att utveckla projektet, som kommer att förlänga målningens liv med 150 år, vilket gör det möjligt för fler människor att beundra det, har flera forskningsinstitut (ISCR, CNR, Tekniska högskolan i Milano, Universitetet Milano Bicocca) samarbetat. Slutförandet är planerat till 2019, året för 500-årsdagen av Leonardo da Vincis död.

 

Eataly är den enda privata finansiären

Eataly, den enda privata supportern att finansiera en viktig del av projektet, har på detta sätt gett liv åt en synergi som sätter ett av italiens mästerverk i centrum för världens uppmärksamhet. Dessutom har företaget, genom ett samarbete med skolan Holden, drivit en kampanj för att öka medvetenheten om projektet med titeln En sådan här middag kan du inte missa.

 

Vi gör konstverket mer tillgängligt

Idag medan en uppgradering av VVS-systemet fortfarande pågår, är det är redan möjligt att få tillträde till matsalen i 30 minuter, i stället för de tidigare 15, på kvällen och medan museet är stängt, med en expert som berättar om verkets födelse, liv, historia och hemligheter. I italien är Muséet Cenacolo Vinciano en av de viktigaste och mest besökta kulturplatserna, den var på 14:e plats 2016: och denna position utanför de tio bästa i rankningen beror i stor utsträckning på behovet av att begränsa antalet besökare av konserveringsskäl. I framtiden, tack vare detta initiativ, kommer många fler besökare att få uppleva detta fantastiska mästerverk.