Såhär gör du degen till färsk äggpasta

Att göra färsk pasta kan verka skrämmande, men det är en enkel lyx som du kan njuta av varje dag. Följ vår femstegsguide för att lära dig hur du förvandlar enkla basvaror till färsk pasta med dina händer och en kavel – precis som nonna!

Vårt recept är för en äggpasta, den vanligaste formen av färsk pasta i Italien. Testa med olika former och variationer när du har gjort den här perfekta degen.

SÅHÄR GÖR DU FÄRSK ÄGGPASTADEG

Portioner: 6 portioner pasta

Tänk ett ägg och 100 gram mjöl per portion.
400 gram vetemjöl eller typ 00-mjöl
4 stora ägg

 

1. Forma en boll. Häll mjölet i en hög på en arbetsyta i marmor eller trä. Gör en stor grop i mitten. Vispa upp ägget med en gaffel i en liten skål och häll det sedan i gropen. Fortsätt att vispa äggblandningen med gaffeln och dra gradvis in mjöl från sidorna av gropen tills ägget har absorberats av mjölet. Om det behövs, blöt händerna under kranen och fortsätt att bearbeta degen. När degen har formats, rengör händerna och arbetsytan.

2. Knåda och knåda (och knåda). Rengör arbetsytan, först genom att skrapa med en bänkskrapa, sedan genom att torka av med en fuktig trasa eller svamp. Mjöla arbetsytan igen. Knåda degen: tryck ner hälen på handen djupt in i bollen, håll fingrarna högt, tryck sedan ner degen medan du skjuter bort den från dig. Degen kommer att sträckas och rullas under handen som ett stort skal. Vänd degen, tryck sedan in i degen, först med ena handens knogar, sedan med den andra; gör detta ungefär tio gånger med varje hand. Upprepa sedan sträcknings- och knogprocessen, använd mer mjöl om det behövs för att förhindra att det fastnar tills degen är slät och silkeslen, i cirka 10 till 20 minuter. Nota bene: mjölets ålder, äggens storlek och andra faktorer kan påverka degens struktur. Om degen är torr och smulig, droppa över lite ljummet vatten tills den blir smidig. Om den är för kladdig, tillsätt mjöl, ungefär en matsked åt gången, tills den är klar. Rulla degen till en slät boll.

3. Låt vila. Lägg degen i en liten skål och täck med plastfolie. Låt degen vila i minst 30 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåpet – detta är ett extremt viktigt steg, så hoppa inte över det!

4. Rulla. Forma degen till en grov cirkel. Mjöla den rena arbetsytan. Kavla degen, börja i mitten och kavla bort från dig till ytterkanten. Vänd degen ett kvarts varv, upprepa och arbeta dig runt. Strö en liten mängd mjöl på degen när den börjar hålla sig fast på ytan eller kaveln. Fortsätt tills den blivit tunn. Den italienska traditionen dikterar att degen ska vara så transparent att du kan läsa en tidning under den (testa istället med din hand – du borde kunna se den bakom degen).

5. Forma. Från ravioli till taglioni finns det hundratals former av färsk pasta. För en enkel handklippt tagliatelle, rulla försiktigt degen runt brödkavlen och gör så att det glider ned på en lätt mjölad arbetsyta. Skär degrullen i remsor med önskad bredd, lyft dem sedan försiktigt i luften och lägg på en separat kökshandduk. Upprepa med resten av degen.

6. Koka. Färsk äggpasta kokar snabbt (tänk: 1 till 2 minuter). Så snart det stiger till ytan av det starkt saltade kokvattnet är det troligt klart. Ett smakprov visar om pastan är färdigkokt.

7. Servera. Varje pastasort och form har en sås de passar extra bra med. Tagliatelle passar bra med en mustig sås med kött eller säsongsgrönsaker.