Ferrari Trento #ToTheMaximum

Året var 1902 när Giulio Ferrari bestämde sig för att starta en liten vingård i Trento. På bergsidorna där såg han en enorm potential för odling av Chardonnay, den idealiska vindruvssorten för att skapa enastående mousserande viner. Idag är Ferrari Trento synonymt med firande i Italien, tack vare en oavbruten serie priser och utmärkelser som varje år bekräftar Giulio Ferrari lyckats med det som han drömde om för mer än ett sekel sedan: att skapa ett vin som kan utmana de finaste champagnerna.

En äkta “förtrogenhet med excellens”, såväl som en innovativ anda och en intim relation med terroiren (växtplatsen där druvan odlas) i Trentino är de värderingar som, efter Giulio Ferrari, alltid har väglett entreprenörsvisionen för familjen Lunelli, som står i spetsen för företaget sedan tre generationer. Idag innebär detta en kontinuerlig strävan efter kvalitet, ett dynamiskt förhållningssätt till varumärket och ett stort engagemang gällande hållbarhet.

120 år av historia och en blick mot framtiden

För Ferrari Trento, som nyligen firade sitt 120-årsjubileum, är det tydligt att företaget inte får begränsa sig till att skapa värde för sina aktieägare, utan också välbefinnande, trygghet och skönhet för de som arbetar inom företaget och lokalbefolkningen, vilket visar på socialt ansvarstagande och stor uppmärksamhet på miljön.

Detta engagemang började för mer än ett decennium sedan och har sedan dess översatts till ekologisk och Biodiversity Friend-certifiering för företagets egna vingårdar, utformning av protokollet för dess druvleverantörer med titeln “The Ferrari Vineyards – for sustainable and health mountain vinticulture” och , idag, även certifiering av företagets koldioxidneutralitet (scope 1, 2 och, delvis, 3). Ferrari Trentos utsläpp är certifierade och kompenserade av Climate Partner – den världsomspännande organisationen specialiserad på utvärdering och problemlösning av klimatförändringar – i enlighet med Greenhouse Gas Protocol Corporate Accounting and Reporting Standard, en av de mest kända internationella konventionerna.

Detta mål, som annullerar klimatpåverkan från företagets direkta utsläpp, har uppnåtts tack vare en rad beslut – som påbörjades för flera år sedan – som är utformade för att minska utsläppen, inklusive skapandet av en solcellsanläggning på vingårdens tak och förvärv av elektrisk energi uteslutande från förnybara källor, kombinerat med ett program för kompensation med certifierade koldioxidkrediter.

“Vi är särskilt stolta över att 120-årsjubileet för vår vingård sammanfaller med uppnåendet av koldioxidneutralitet”, berättar Matteo Lunelli, VD och koncernchef för Ferrari Trento. ”I över 120 år har vi haft en god relation med vårt närområde, som vi vill främja och skydda. Samtidigt som vi firar vår historia vill vi också blicka mot framtiden; därför har vi ett ansvar att göra vårt bidrag till kampen mot klimatförändringarna.”

Ferrari Maximum Blanc de Blancs: den nya riktningen

Lunelli-familjen har en långsiktig entreprenörsvision, som gör det möjligt för dem att sätta upp ambitiösa men konkreta mål, som till exempel med lanseringen av den nya Ferrari Maximum-linjen. Med utgångspunkt från ett av företagets historiska viner har det återupplivats på ett modernt sätt, där det leker med idén om #ToTheMaximum, som syftar till att fira varje persons mest betydelsefulla känslor och de ögonblick som representerar “The Maximum” i deras liv.

“Maximum” är en symbol för den innovativa andan hos Ferrari Trento. Det var faktiskt det första vinet som producerades i början av 1900-talet av Giulio Ferrari, vingårdens grundare, men än idag omfattar det företagets passion för och erfarenhet av odling av Chardonnay-druvor, som får ett av sina maximala uttryck i detta Trentodoc-vin.

Ferrari Maximum Blanc de Blancs är en Trentodoc med stor karaktär, gjord av Chardonnay-druvor från bergsvingårdar. Det får mogna i 30 månader under sin jästfällning innan den kan erbjuda en tilltalande friskhet och vackert fruktig doft för både näsa och mun. Den är otroligt mångsidig och passar som aperitif och till ett brett utbud av rätter.

Maximum-kollektionen, som även inkluderar Ferrari Maximum Rosé och Maximum Demi-Sec, är en ny inbjudan från Gruppo Lunellis vingård att njuta av varje klunk och att uppleva varje ögonblick #ToTheMaximum i sann Ferrari-anda, som alltid har varit en ambassadör för italiensk levnadskonst.

I världens mousserande viners pantheon för femte gången

Ferrari Maximum Blanc de Blancs tog hem en av guldmedaljerna, vilket gjorde att Ferrari Trento för femte gången vann titeln “Sparkling Wine Producer of the Year” i den viktigaste internationella tävlingen tillägnad mousserande viner, The Champagne & Sparkling Wine World Championships, skapad och under ledning av Tom Stevenson, världens största expert inom området.

Titeln “Årets mousserande vinproducent” tilldelas den vingård som får flest medaljer. I 2022 års upplaga dominerade Ferrari Trento med 11 guldmedaljer och bidrog på ett grundläggande sätt till framgången för Trentodoc – som visade sig vara den mest prisbelönta terroiren i Italien – och för italienska mousserande viner i allmänhet, i en tävling som dömer mer än tusen viner varje år från över 30 länder.

”Många producenter tävlar med fler viner varje år än vad Ferrari Trento gör; en av dem deltog i år med dubbelt så många. Så det är inte bara en fråga om antal: det handlar om styrkan och beständigheten i kvaliteten som siffrorna visar,” sa Tom Stevenson om ännu en framgång för Ferrari Trento.

Detta är dessutom ett särskilt viktigt resultat eftersom det belönar bredden och förträffligheten hos hela Ferrari-sortimentet, vilket visar på den pålitliga kvalitetsnivån som företaget, tack vare noggrann skötsel av varje steg i produktionen, lyckas upprätthålla år efter år i alla Trentodocs, från “non-vintage”-viner (årgångslösa) till Riservas.

Ferrari Mousserande italienskt vin