Hur du väljer den perfekta olivoljan

Eatalys unika sortiment olivoljor

Vi erkänner – vårt stora sortiment av extra jungfruolivolja kan vara lite skrämmande! Men oroa dig inte, vi hjälper dig hitta olivoljan du söker!

På Eataly erbjuder vi ett unikt sortiment av extra jungfruolivoljor från Italien där varje flaska har sin egen unika ”terroir”, eller ”smak av plats”.  Så hur väljer du den perfekta olivoljan för dig? Våra produktexperter tipsar om fem saker du bör veta när du handlar extra jungfruolivolja. Med den här guiden kommer du sprinkla olivolja som en italienare på nolltid!

 

Hur du väljer den perfekta olivoljan

Smakprov på olika fina italienska olivoljor

Skörd

Steg ett: titta på skördedatumet på flaskans etikett. Olivolja blir inte bättre med åldern, så ha som mål att använda den inom två till tre år efter skördedatumet. Ju närmare skördedagen desto starkare kommer smaken att vara, medan olivolja som har “åldrats” för mycket, börjar härskna. På vissa flaskor hittar du skördedatumet, på andra står bara “bäst före”-datumet. Oavsett skördedatumet bör du använda olivoljan inom tre till fem månader efter att den öppnats. När den exponeras för syre reduceras smakens kvalitet.

Region

Oliverna som odlas i Italien varierar kraftigt. Platsen där ett olivträd växer har en stor påverkan på hur en olivolja kommer smaka. Det beror på olivsorten, klimatet, jorden och när det skördas.

I norra Italien (normalt sett Ligurien och Lombardiet) är olivoljan mild, len och lite smörig med lätta toner av blommor (tänk kamomill). Den serveras bäst ihop med lätta rätter som fisk eller risotto och är perfekt att ringla över brödet.

I centrala Italien (som Toscana, Umbrien, Marche, Kampanien och Sardinien) tenderar olivoljan ha en örtig, gräsig och pepprig karaktär. De passar utmärkt att ringla över bröd, bruschetta, pasta, sallader och kött.

I södra Italien (Abruzzo, Apulien, Kalabrien, och Basilicata) har olivoljan generellt en stark smak med en fyllig, intensiv arom med ett kryddig slut. Den här typen av olivolja är perfekt att ha på bröd, fisk, sallader och pasta.

 

Kom ihåg, de här beskrivningarna är breda och generella; varje olivolja har en unik historia som ger stora smakskillnader – till och med inom samma område!

                 Norra Italien: Smörig, fyllig, mild, nötig

                 Centrala Italien: Gräsig, örtig, skarp, pepprig

                 Södra Italien: Fruktig, robust, kryddig, livfullt

 

Olivsort

Precis som vinets druvor har olika olivsorter unika egenskaper när det kommer till smak, färg, arom och textur.  Genom att förstå vilken olivsort som användes vid tillverkningen av olivoljan får du en bra inblick i hur den kommer smaka.

oliver eataly stockholm

Filtrerad eller ofiltrerad?

Under tillverkningsprocessen av olivolja finns det ett valfritt filtreringssteg som tar bort olivpartiklar i oljan (kom ihåg, olivolja är en juice!). Vissa producenter väljer att filtrera sin olivolja, andra inte. Det är helt enkelt en fråga om vad man föredrar och påverkar inte oljans kvalitet. Ofiltrerad olivolja kan ha små olivpartiklar inuti, ser ofta lite grumlig ut och har troligtvis avlagringar i botten av flaskan. Den innehåller mer polyfenoler (det som ger frukt och grönt sin färg, doft och smak) vilket bidrar till en mer intensiv och friskare smak, särskilt under de två första månaderna efter flaskan öppnats. Olivpartiklarna påskyndar olivoljans oxidering och har därför en kortare hållbarhetstid. Å andra sidan är filtrerad olivolja mer transparent och lite mindre intensiv, men har en längre hållbarhetstid.

 

Personlig smak

Varje olivolja är helt unik. Lukta och smaka gärna på våra oljor för att bestämma vad du bäst kommer njuta av hemma. Vår regel: ät det du gillar!

Brödbit med olivolja

Känner du dig fortfarande vilsen i olivoljejungeln? Välkommen in till oss för att provsmaka och få hjälp av våra experter.