Fira påsk med Eataly

I Italien är Pasqua helgdagen som firas med familj, vänner och – vår favorit – utsökta festmåltider.

Vi har allt du behöver för att få in italienarnas traditioner i ditt påskfirande, från den fluffiga och mjuka påskkakan Colomba och eleganta chokladägg till salami och ostar.

Följ vår guide nedan och njut av lyxigt gott i påsk!

Steg ett: Inhandla en påskkaka

För att börja fylla på med påskkänsla, plocka upp en colomba i vår marknad. La colomba di Pasqua är en traditionell italiensk påskkaka namngiven och formad efter Påskduvan. Under påsken fylls de italienska hemmen med dessa fluffiga och smakrika kakor som finns med en mängd olika fyllningar. Den är inte bara en söt och enkel dessert till påskfirandet, utan också en perfekt gå bort-gåva inslagen i eleganta förpackningar.

Läs mer om den italienska påskkakan.

Steg två: Upptäck de italienska påskäggen

Det italienska påskgodiset är en av våra godaste traditioner – och en av våra favoriter – uova di Pasqua al cioccolato: påskägg av choklad! Hos oss hittar du olika påskägg och hantverksmässigt tillverkad konfekt perfekta att ta hem till ditt påskfirande, från små chokladägg från Venchi att plocka ihop själv till stora, eleganta chokladägg med olika fyllningar.

 

Steg tre: Planera påskmåltiderna

Slutligen är det dags för en av våra favoriter – påskens festmåltider! Vår italienska matmarknad erbjuder en mängd högkvalitativa produkter som du enkelt kombinerar för att laga påskens godheter, från färska charkuterier och ostar till våriga pastarätter. Vad brukar finnas på italienarnas påskbord?

Agnello
Om det finns en stjärna på det italienska bordet är det lammet. Hur det tillagas varierar från region till region. I Rom är det tradition att äta lammkotletter med färska kronärtskockor. Åker du till Piemonte, Veneto eller Campania görs lammet ofta i ugn tillsammans med potatis. I södra Italien läggs ofta lammet i en gryta och i Trentino i norra Italien är polpette pasquali – påskköttbullar med persilja, schalottenlök och rosmarin – typiska för påsken.

Il verde
På långfredagen äter italienarna inget kött utan fisk och skaldjur. Kronärtskockan som är i säsong är extra god och det perfekta tillbehöret oavsett om den kokas, bräseras eller steks. Färska bondbönor med riven pecorino är en traditionell antipasto i Rom med traditioner som går tillbaka ända till romarriket.

Il pane
Från centrala Italien kommer Pizza di Pasqua, en salt kaka gjord på mjöl, ägg, pecorino och Parmigiano.

Salumi e formaggi
En annan påskrätt är fellata di pasqua, salami med kokt ägg. Äggen sägs representera återfödelse och salamin böndernas lycka som väntat med att lägga salamin på bordet ända till påsk.

Dessutom är både salamin “corellina” och osten Pecorino Romano” två delikatesser, typiska för den italienska påsken.

Välkommen in till vår marknad för att hitta det du behöver för att kunna njuta av en italiensk påsk hemma hos dig!


Börjar du känna av den festliga stämningen? För lite mer, upptäck hur italienare firar påsken. För ännu mer, välkommen in till oss!

Buona Pasqua!