Kom i påskstämning

Små påskägg i choklad

Påsken närmar sig med stormande steg – dags att komma i påskstämning! Marknaden, restaurangerna och skolan på Eataly är fyllda med påskkänsla. Följ våra tre steg för att snabbt känna påskstämningen!

 

Steg ett: Inhandla en påskkaka

För att börja fylla på med påskkänsla, plocka upp en colomba i vår marknad. La colomba di Pasqua är en traditionell italiensk påskkaka namngiven – och formad – efter Påskduvan. Under påsken fylls de italienska hemmen med dessa fluffiga och smakrika kakor som finns med en mängd olika fyllningar.

Lita på oss, colombakakan har räddat oss mer än en gång. Den är inte bara en söt och enkel dessert till påskfirandet, utan också en perfekt gå bort-gåva inslagen i eleganta förpackningar. Dessutom är colomba ett härligt tillägg i vardagen, från morgon (till frukost!) till kväll (ihop med espresso eller dessertvin).

Påskkaka colomba

Steg två: Dekorera med choklad

När påsken är på gång har du möjlighet att dekorera ditt hem med choklad och kalla det stil. Om vi ändå alltid kunde dekorera med choklad!

I vår marknad hittar du påskchoklad för både stora och små. Testa italienarnas variant av påskägget som består av just det – choklad! För något till de små, kolla in våra miniägg från Baci Perugina och de olika chokladkaninerna. Missa inte heller att gå förbi vår Venchi-avdelning. Den har fyllts på med mängder av stora chokladpåskägg, presentförpackning och ”pick and mix” med små påskägg! Där kan du själv välja ut små chokladägg med underbara fyllningar utifrån vad du eller den du tycker om föredrar. Med en tugga kommer du förstå varför Venchis kvalitetschoklad blivit känd världen över.

Oavsett om du planerar en påskäggsjakt, letar efter gåvor eller bara vill ge vardagen lite extra sötma är de här produkterna perfekta både för barn och vuxna.

Chokladkanin påsk

 

Steg tre: Planera din festmåltid

Slutligen är det dags för en av våra favoriter – påskens festmåltider! Framför allt finns det en stjärna på italienarnas bord: lammet.

Hur lammet tillagas varierar från region till region. I Rom är det tradition att äta lammkotletter med färska kronärtskockor. Åker du till Piemonte, Veneto eller Campania görs lammet ofta i ugn tillsammans med potatis. I södra Italien läggs ofta lammet i en gryta och i Trentino i norra Italien är polpette pasquali – påskköttbullar med persilja, schalottenlök och rosmarin – typiska för påsken.

Förutom lammet då?

På långfredagen äter italienarna inget kött utan fisk och skaldjur. Kronärtskockan som är i säsong är extra god och det perfekta tillbehöret oavsett om den kokas, bräseras eller steks. Färska bondbönor med riven pecorino är en traditionell antipasto i Rom med traditioner som går tillbaka ända till romarriket.

Från centrala Italien kommer Pizza di Pasqua, en salt kaka gjord på mjöl, ägg, pecorino och Parmigiano. Den hittar du i vår brödhörna! En annan påskrätt är fellata di pasqua, salami med kokt ägg. Äggen sägs representera återfödelse och salamin böndernas lycka som väntat med att lägga salamin på bordet ända till påsk.

I vår marknad hittar du allt ifrån fina italienska grönsaker som kronärtskockor, sparris och bönor till härliga charkuterier och colomba. I vårt bageri finns påskspecialiteter som parmesanbröd och focaccia med vårprimörer.

fina italienska kronärtskockor

Börjar du känna av den festliga stämningen? För lite mer, upptäck hur italienare firar påsken. För ännu mer, välkommen in till oss!

Buona Pasqua!