Lär dig använda allt av osten, kryddorna och brödet

Amici, låt oss ta vara på alla produkter och arbeta tillsammans för att minska matsvinnet! Mycket av det vi äter görs på dyrbara naturresurser, och hårt arbete ligger bakom tillverkningen av produkterna. Det är dags att ta hand om vår miljö, och på samma gång ge maten det där lilla extra. Läs om våra tips på hur du kan använda, bevara och återanvända färska örter, ost och bröd!

Färska och torkade örter

Färska örter

Det finns inget som ger maträtten det där lilla extra som färska örter. Men vad kan man använda? Vad gör man av det som blir över? Och vad gör man med stjälkarna? Vi har svaren.

Hur du håller örterna fräscha

För att hålla dina örter fräscha, ställ dem i ett glas vatten och förvara dem i kylskåpet (förutom basilika, som mörknar i låga temperaturer). Du kan också lägga en fuktig bit hushållspapper runt.

Sätt att använda örter

Använd stjälkarna

Späda stjälkar, som koriander, kan finhackas och användas i maträtter. Låt kraftigare stjälkar sjuda med i soppor och buljonger för att förhöja smaken. Se bara till att ta bort dem innan servering!

Frys in

Det bästa sättet att frysa in örter är att mixa dem till en puré med lite vatten eller olja. Lägg purén i isformar, sätt in dem i frysen och låt dem bli hårda. Flytta sedan kuberna till en vakuumförpackning och låt de ligga i frysen tills de ska användas. När de ska användas låter du den mängd du vill ha tina i en skål. Sedan kan du vispa ner kryddorna i salladsdressingar och dippar, lägga i soppor, grytor och såser. Du kan också blanda ner dem i nykokt ris eller pasta för en god, snabb måltid.

Smaksätt oljor

Du kan använda extra örter och örtstjälkar för att smaksätta olja för en härlig, fräsch smak. Värm försiktigt upp ca 1 dl färska örter och 2,5 dl extra jungfruolivolja i en liten kastrull på låg värme cirka 15-20 minuter. Låt sedan svalna och ställ i kylen i upp till en vecka eller frysen i 3 månader. (För att undvika risken för livsmedelsburna infektioner, lämna aldrig smaksatt olja rumstemperatur i mer än två timmar).

Torka kryddorna

Att torka färska kryddor kan vara den lättaste metoden att bevara dem. Det är också en perfekt lösning för att använda alla kryddor du har hemma! Lägg kryddorna på en plåt med bakplåtspapper och torka dem i ugnen. Eller knyt egna buketter runt stjälkarna och häng dem upp och ner i ett välventilerat rum.

Ta vara på dina färska örter genom att torka eller frysa in dem.

 

Bröd

Vi älskar bröd, men det är lätt att ta för givet. Många dyrbara naturresurser och hårt arbete ligger bakom tillverkningen, och på Eataly gillar vi inte att slänga. Hann du inte äta upp brödet medan det var färskt? Vi har tips för att ta vara på varje smula.

Hur du förvarar bröd

Färskt bröd är som bäst dagen det bakas, med en knaprig utsida och härlig, mjuk insida. Vill du hålla brödet färskt mer än en dag är det bäst att frysa in det. Det fungerar jättebra att frysa in bröd så länge det är välinpackat – så var noga med att packa det lufttätt innan du lägger in det i frysboxen. För att tina upp brödet, ta ut det ur kylen och låt det värmas upp i rumstemperaturen. När det tinat, ta bort förpackningen och värm det i ugnen cirka tio minuter för att få tillbaka krispigheten. Vill du inte behöva tina hela brödet, skiva det innan du förpackar det så kan du ta en skiva i taget!

Återuppliva gammalt bröd

Bröd som inte förvaras på rätt sätt eller tillräckligt snabbt blir torrt. Men oroa dig inte – det går att återuppliva bröd genom att återställa dess fuktighet! För bröd som blivit lite torrt, ha på några droppar vatten,  slå in det i aluminiumfolie och värm upp på 175 grader °C i ugnen 5-10 minuter.

Använd gammalt bröd

Även bröd som hunnit bli för torrt för att återuppliva går att använda! Testa att göra…

Panzanella

I den här salladen från Toscana ska man helst använda ett äldre bröd. Blanda brödbitar med tomater samt eventuellt lök och basilika ihop med en dressing på extra jungfruolivolja och vinäger. På bara några minuter har du en härlig antipasto!

Ströbröd

Lägg brödet i en matberedare eller mixer och gör ditt eget ströbröd! Sprinkla över en pasta, använd när du friterar grönsaker eller panerar en bit kött.

Ribollita

Den här kända soppan från Toscana görs på  – just det – brödrester och grönsaker. Det finns en mängd varianter, men den inkluderar alltid några dagar gammalt bröd, cannellini-bönor och billiga grönsaker som morötter, selleri, potatis och lök.

Krutonger

Skär brödet i kuber och stek dem i en stekpanna med lite olivolja och salt. För lite extra smak, lägg i några vitlöksklyftor. Lägg sedan krutongerna i din favoritsallad.

Bröd från Eatalys bageri
Det finns flera sätt att använda bröd som börjar bli hårt

 

Ost

Ost produceras av dyrbara naturresurser och kräver hårt arbete, och på Eataly gillar vi inte att slänga, inte ens den sista kanten av Parmigiano. Här tipsar vi om vad du kan göra med din sista ostbit:

Hur du använder ostkanter

Släng i dem i soppan – inte i soptunnan! Lägg ostkanterna i köttfärssåsen, buljongen, tomatsåsen eller soppan för att få en djupare smak. Skär kanterna i större bitar som du lätt kan se så att du lätt kan ta upp dem innan servering. Ett annat tips är att skära dina parmigianokanter i små kuber och lägg på en keramiktallrik. Lägg i mikron i 15 sekunder. Resultatet krispiga ostbitar som passar perfekt som aperitif ihop med en Aperol spritz.

Hur du bevarar osten 

Som alla levande varelser…ja, osten är levande…behöver de omvårdnad! Precis som frukt och vin mognar och förändras ostar med tiden.

Ost ska ALDRIG slås in i plastfolie – då kan den inte andas!

Mjuk ost ska ätas snabbare än hård ost (inom 1-2 veckor sedan du köpt den). Desto fastare osten är (tänk Pecorino), ju längre kommer den hålla (runt 4-6 veckor eller mer).

Förvara din ost högst upp i kylen för att undvika fuktighet. Om det börjar växa mögel på ytan – få inte panik! Det är bara att skära bort möglet, resten av osten går  fortfarande att äta.

 

kanten parmesan
Släng inte ostkanten – ta vara på den och lägg i maten!