Panettone och pandoro

Den italienska julkakan panettone

Upptäck italienarnas absoluta söta julmåsten: panettoni och pandori!

I Italien skulle inte julhelgen vara komplett utan julkakorna panettoni och pandori: de är lika ikoniska som vår julgran eller misteln i andra kulturer. Traditionellt ger italienarna den festligt inslagna kakan som en gåva under julhelgerna, vilket ska ge tur och välstånd till det nya året. Lär dig mer om de utsökta italienska godsakerna och integrera dem sedan i dina egna jultraditioner i år!

 

VAD ÄR PANETTONE?

Panettone betyder bokstavligen ”stort bröd” och är en söt, äggig kaka som traditionellt dekoreras med kanderad och torkad frukt (även om vi älskar modernare varianter, som hasselnötter eller choklad). Med sin långa jäsning stiger kakan och får sin kända, maffiga kupolform.

Under de flesta firanden i Italien äter vi italienare lokala specialiteter, men det finns några undantag! Den första panettonen skapades i Milano, även om ingen vet exakt hur den kom till. På Eataly arbetar vi med flera hantverksmässiga bagare som fortfarande tillverkar kakan i orginalbagerierna, vilka ofta är över hundra år gamla.

Det konstiga med denna specialitet – med tanke på att vi italienare älskar att laga mat och baka – är att panettone nästa aldrig bakas hemma, utan köps på det lokala bageriet. Kanske beror det på dess tidskrävande bakningsprocess där den avancerade degen bland annat jäser i 30 timmar.

Dessutom är alla panettone inslagna i festliga förpackningar. Det är nämligen tradition att ta med en panettone som present till värden när du går bort dagarna före jul.

Den italienska julkakan panettone på Eataly Stockholm

 

VAD ÄR PANDORO?

I likhet med panettone är pandoro tillverkad av en fyllig, äggig deg inte olik en fransk brioche, vilket förklarar namnet ”gyllene bröd.” Kakan bakas i en åttastjärnig form som ger den dess form, inspirerad av bergen nära Verona där kakan först uppfanns. Idag pudras oftast den fluffiga pandoron med lite florsocker – som ”snö” på toppen av berget!

Italiensk julkaka pandoro

HUR DU ÄTER JULKAKORNA

Vi italienare älskar att äta panettone och pandoro när som helst på dagen (ja, frukost inkluderat!).

Utsökta på egen hand passar båda julkakorna väldigt bra ihop med kaffe och vin. För att ge din skiva en extra festlig twist, kombinera den med vispad grädde, färska bär och mörk choklad.

Testa att införliva den här söta traditionen i ditt liv genom att köpa den i vår matbutik – vi har allt ifrån klassiker till festliga varianter med exempelvis hasselnötter från Piemonte, fin mörk choklad och särskilda frukter.

Nyfiken på smaken? Välkommen på provsmakning den 16 och 30 november när vi bjuder på panettone och alkoholfri glögg mellan kl. 12.00-16.00.

Traditionell italiensk julkaka med vispgrädde och färska bär

Buone Feste!