Påsken i Italien: La Pasqua

I Italien är Pasqua helgdagen som firas med familj, vänner och god mat. Solen börjar värma, himlen är blå och träden börjar slå ut. Våren är tillbaka.

Ledsagad av vårens ankomst representerar den här tiden på året återfödelse. Från torsdag till måndag njuter italienarna av påskhelgen och varmare dagar med färgglada processioner, traditionella ceremonier och – vår favorit – härliga festmåltider.

Festligheterna

Även fast Pasqua traditionellt är en religiös helgdag anses den nu för tiden mer som ett tillfälle att spendera tid med nära och kära. Som ett populärt italienskt ordspråk dikterar: “Natale con i tuoi e Pasqua con chi vuoi“, eller “Spendera julen med din familj och påsken med vem du vill”.
Medan många italienare fortsätter att spendera påsk med sin familj, firar fler och fler av oss påsken tillsammans med våra vänner.

Med det sagt har påskens helgdagar rötter som går djupt. Påsken pågår en längre helg som startar med Giovedi Santo (skärtorsdagen), fortsätter med Venerdi Santo (långfredagen) och går vidare till Sabato Santo (påskafton). Dessa dagar firas inte som i Sverige, men ju längre söderut man kommer och ju mindre byn är, desto fler religiösa inslag förekommer i firandet.

Slutligen ringer kyrkklockorna vid midnatt på Domenica di Pasqua som med glädje meddelar ankomsten av påskdagen. Efter veckor av åtstramning är det dags att fira. Processioner går över kullerstensgator genom centrum till den centrala katedralen. Dagen kulminerar med il pranzo di Pasqua, en extravagant festmåltid.

Festmåltiden

Medan påskens söndagsmeny varierar beroende på varje regions unika traditioner ingår några klassiker i påskmåltiden landet runt.

Lamm är ett måste, speciellt ihop med vårgrönsaker som kronärtskocka och sparris. Det salta ostbrödet har spridits från centrala Italien till resten av landet och sötsaker, som den duvformade colombakakan och chokladäggen, är ständigt närvarande. På påskdagen delas det i de flesta familjer ut påskägg i choklad, inslagna i färgglada förpackningar som döljer små överraskningar för både stora och små. Under veckorna fram till påsk fylls skyltfönstren av traditionella godsaker som avnjuts vid slutet av påskfirandet.

La Pasquetta

Ännu är det inte slut! Pasqua fortsätter lite till. Den följande måndagen (annandag påsk) kallas för la Pasquetta, som betyder ”Lilla påsken”. Städer firar vanligtvis den icke-religiösa helgdagen med festivaler med musik, lekar (du har inte firat påsk tills du försökt rulla enorma osthjul nedför bymurar med minst antal slag som de gör i Panicale, Umbrien) och picknick med de läckra resterna från gårdagens fest. Oavsett hur du väljer att fira är la Pasquetta dedikerat till att ha roligt, umgås med vänner och äta god mat

 

Buona Pasqua!