Recept: Gnocchi al Pomodoro

Gnocchi al Pomodoro (Gnocchi med tomatsås)


Gnocchi

4 bakpotatisar (cirka 700 g totalt)
4 dl grovt havssalt, plus mer för att salta pastavattnet
260 g vetemjöl, plus mer för att mjöla
1 msk fint havssalt, plus lite till för att krydda såsen

 

1. Koka upp vatten i en stor kastrull

2. Lägg i potatisarna i vattnet och låt koka cirka 40 minuter tills de enkelt sticks med en kniv. Häll av vattnet och sätt åt sidan för att svalna.

3. När potatisen svalnat tillräckligt, skala dem och mosa dem med en potatispress (du kan använda en gaffel, men se till att mosa dem noga utan att lämna stora bitar)

4. Sprid ut potatisen i en fyrkant på en arbetsbänk

5. Blanda 220 g av mjölet med 1 msk fint havssalt. Strö mjölblandningen jämnt över potatisen.

6. Knåda potatismixen (använd en bänkskrapa för att komma igång vid behov) tills blandningen är enhetlig och bildar en mjuk, fortfarande något klibbig deg. Om degen är för klibbig, tillsätt de återstående 40 gr mjölen i små mängder, men ju mindre mjöl du lyckas lägga till, desto lättare blir din gnocchi.

7. Skär degen i lika stora bitar, ungefär i storleken av ett egg. Ta en bit i taget och rulla den till en sträng, cirka 2 cm bred. Skär repen i mindre bitar på cirka 1,5 cm

8. Ta upp en bit, rulla den över baksidan på en gaffel och låt den falla ner på ett bakplåtspapper. Repetera med alla bitarna. Resultatet bör vara svängd med spår som kommer fånga upp såsen.

9. Pudra gnocchin lätt med mjöl och ställ åt sidan.

 

Tomatsåsen
30 g extra jungfruolivolja, plus lite mer i slutet
2 krossade vitlöksklyftor
1 burk hela skalade tomater

 

1. Lägg olivolja och vitlök i en kastrull och koka på medelhög värme tills vitlöken börjar dofta och börjar bli lätt gyllenbrun.

2. Lägg tomaterna med saften i kastrullen genom att krossa dem för hand.

3. Smaka av med salt. Låt såsen puttra tills den blir tjockare, ungefär 20 minuter.

4. Koka upp en stor kastrull med vatten för gnocchin. När vattnet kokar, salta och tillsätt sedan gnocchi.

5. Koka gnocchin tills de stiger till toppen av vattnet, ungefär 1 minut. När de är färdiga, flytta dem till ett durkslag med en hålslev.

6. Sprid en liten mängd tomatsås på botten av ett serveringsfat. Tillsätt den dränerade gnocchi, häll över resten av såsen på toppen. Rör om och toppa med lite olivolja. Servera direkt.