Pasta e fagioli (Pasta och bönor)
4 portioner
Ingredienser
400 g torkade borlotti eller cannellini bönor
80 g kort pasta (maltagliati, ditaloni)
3 msk passerade tomater
Färsk pesilja
1 vitlöksklyfta
Extra jungfruolivolja
Salt
Svartpeppar
Tillagning
1. Om du använder torkade bönor, låt dem ligga i blöt under natten. Häll av vattnet och koka i ordentligt med vatten i cirka 2 timmar.
2. Mixa halva mängden bönor tills de får en krämig konsistens. Ha i lite vatten för att få den lagom krämig. Spara resten av bönorna till senare.
3. Hacka persiljan tillsammans med vitlöken och stek snabbt i en kastrull med 3 msk extra jungfruolivolja. (Alternativt kan du krossa vitlöksklyftan och lämna hel och sedan ta ut den i slutet av matlagningen).
4. Lägg i bönmixen, 1,5 l vatten, passerade tomater och salt. Låt puttra i cirka 30 minuter
5. Häll i resten av bönorna och pastan. Låt puttra i 10 minuter för att få en tjockare konsistens och fylligare smak.
6. Ta bort kastrullen från värmen. Smaka av med salt och peppar.
7. Ringla över lite extra jungfruolivolja och toppa med riven Parmigiano Reggiano. Servera direkt.
Buon appetito!