Pasta med ansjovis och brödsmulor
Brödsmulor på pasta en ingrediens känd som den fattiga människans ost; de ger en fin crunch till pastan och är ett populärt tillägg i de södra regionerna i Italien.
Ingredienser
500 g spaghetti
Bröd eller brödpinnar
2 burkar ansjovis
2 vitlöksklyftor
Chilipeppar
Hackad persilja
Extra jungfruolivolja
Tillagning
1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Salta generöst generöst.
2. Riv brödet på de stora hålen med ett rivjärn för att göra 1,8 dl grova smulor. Du kan också använda krossade grissini.
3. Värm 2 matskedar extra jungfruolivolja i en liten stekpanna på medellåg värme. Tillsätt brödsmulorna och rör om tills de är gyllene och krispiga, cirka 5 minuter. Ta bort från plattan.
4. Tillsätt spagettin i det saltade kokande vattnet.
5. Värm återstående extra jungfruolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt ansjovis och vitlök och tillaga tills ansjovis löses upp i oljan och vitlök är gyllene, cirka 2 till 3 minuter. Lägg till chilipeppar. Tillsätt i ca 4,8 dl pastavatten och låt sjuda snabbt, för att skapa en krämig sås med pastavattnets stärkelse.
6. När pastan är al dente, häll av och lägg i den i stekpannan med såsen.
7. Tillsätt den hackade persiljan och rör om pastan i såsen. Tillsätt lite mer pastavatten om det är torrt.
8. Slutligen, tillsätt brödsmulorna och rör om.