Pizza Margherita
Portioner: 4 (30 cm pizzor)
Degen
400 ml rumstemperatur vatten
650 gram typ 00-mjöl
7 gram färsk jäst
25 gram salt
Extra virgin olivolja, vid behov
Semolamjöl för att sträcka pizzan
1. Blanda vatten och smulad färsk jäst i en skål med en mixer på hög nivå i 1 minut.
2. Sätt ned farten på mixern till medium och tillsätt långsamt mjölet.
3. Blanda degen på en i 6 minuter, tillsätt sedan saltet och se till att det rörs in ordentligt.
4. Låt slutligen degen blandas i ytterligare 6-7 minuter på en medelhög nivå.
5. Täck skålen och låt den sitta i 2 timmar i rumstemperatur innan du flyttar i kylskåpet i minst 6 timmar.
6. Ta bort degen ur skålen med semolamjöl, och dela den i 250 gram bitar (ungefär ¼ av degen vardera). Rulla degbitarna till runda bollar med dina händer. Täck degen och låt dem jästa i ytterligare 45-60 minuter.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. När degen jäst klart, olja 4 ugnsplåtar
9. Mjöla degen med semolamjöl och börja knåda den med händerna.När du öppnar degen, se till att låta de yttersta centimeterna vara orörda för att säkerställa en fin och luftig “cornicione” eller kant.
10. Lägg den öppna degen på ugnsplåten. Du har nu basen för din pizza!
Påläggen
1 burk krossade tomater
30 gr extra virgin olivolja, plus mer för droppande
4 mozzarella (100 gr) fior di latte
Färska basilikablad
1. Rör ihop de krossade tomaterna och olivoljan i en liten skål och smaksätt med salt.
2. Sprid cirka 3 matskedar tomatsås på degen och lämna en otäckt kant.
3. Toppa varje pizza med en mozzarella (100 gr) som du river i bitar.
4. Grädda tills kanterna får en gyllene färg och osten smält, cirka 7 till 10 minuter beroende på hur hög ugnstemperaturen är.
5. Ta ut pizzan och lägg på en tallrik. Toppa med tre basilikablad och borsta lite extra olja på kanterna.
Buon appetito!