Recept: Risotto allo Zafferano (Saffransrisotto)

Recept saffransrisotto Eataly

Även fast pastan är Italiens mest kända primo piatto, är riset lika viktigt i den italienska matlagningen – speciellt i norra Lombardiet. Under renässansen förvandlades träsken nära Milano till risfält, och sedan dess har riset spelat en stor roll i området. Ett av våra favoritrecept från Milano är den ikoniska saffransrisotton: Risotto allo zafferano.

Risotto allo zafferano

4 portioner

Ingredienser

Till buljongen:

Bit kokt nötkött
1 morot
1 lök
1 selleristjälk
1 persiljestjälk
2-3 pepparkorn
Havssalt, efter smak

Till risotton:

200 gr ris, helst carnaroli
Saffran, efter smak
50 ml vitt vin
50 gr Grana Padano, riven
½ medelstor lök, finhackad
2 matskedar smör
Havssalt & nymalen svartpeppar, efter smak

Tillagning

1. Förbered buljongen genom att lägga alla ingredienserna i en kastrull. Täck med kallt vatten och koka i minst två timmar, eller tills köttet är mjukt. Krydda med salt och låt det puttra medan du förbereder risotton.

2. Värm 1 msk smör i en kastrull på medelhög värme och tillsätt löken. Stek tills den blir mjuk och genomskinlig.

3. Tillsätt riset i kastrullen och rör om tills det börjar dofta. Sänk värmen. Tillsätt det vita vinet och rör om tills det ångat bort helt.

4. Tillsätt 1 slev buljong och rör om tills all vätska har absorberats. Rör om ofta och tillsätt mer buljong (ca 1-2 dl i taget) allt eftersom den absorberas.

5. Rör ut saffranen i några lite buljong och häll ner i risotton när den är lagom al dente. Smaka av med salt. Ta bort kastrullen från plattan, lägg i smöret och riven Grana Padano. Rör om.

6. Servera på fyra tallrikar, toppa med mer parmesanost och njut.

Buon appetito!