Recept: Salsa al pomodoro

 

Tips på hur du gör en utsökt tomatsås på tomatburken i skafferiet

När du inte har tillgång till färska tomater kan du göra en utmärkt tomatsås med konserverade skalade tomater, krossade tomater eller passata (tomatfond). Vilken du väljer beror på vilken smak du fördrar.

Med krossade tomater och skalade tomater blir såsen fylligare med en mustig smak. Med passata får såsen en mild smak och len konsistens. Läs vidare för våra bästa tips!

Salsa al pomodoro

Konserverade hela tomater, krossade tomater eller passata
Vitlök, lök eller schalottenlök
Örter (valfritt)
Salt
Peppar

 

1. Tillaga soffritto (sautera):

Välj mellan vitlök, gul lök eller schalottenlök – det beror på vad du föredrar. Om du använder vitlök, krossa klyftan eller skär den i skivor. Om du använder gul lök eller schalottenlök, finhacka dem.

Stek soffritton på låg värme så att olivoljan långsamt absorberar smakerna, tills löken börjar bli gyllenbrun. Om du använder vitlök, ta bord den innan du lägger i tomaterna.

2. Lägg i tomaterna och tillaga på medelhög värme i några minuter för att få bort den naturliga syran i tomaterna. För att ge lite extra sötma kan du ha i en nypa socker.

3. När du sänkt temperaturen är såsen nästan klar. Ha i salt efter smak. Om du vill, lägg i örter som basilika, oregano, timjan eller mejram och låt puttra till tomatsåsen fått en tjockare konsistens.

4. Ta bort örterna och lägg i några färska blad basilika. Tomatsåsen är nu klar!

Använd tomatsåsen till pastan, soppan eller grytan. Eller följ vårt recept och kombinera ihop med hemgjorda gnocchi