Recept: Tagliatelle alla Bolognese

Ragù serverad ihop med tagliatelle är en av Bolognas signaturrätter, den matälskande huvudstaden i Emilia-Romagna. Faktum är att denna rika, köttiga tomatragù är så nära förknippad med Bologna att varje maträtt som beskrivs som Bolognese kommer att täckas i den.

I vårt recept ger vi dig två alternativ: att skapa din egen pasta och ragù enligt traditionellt recept (som vanligtvis tar ungefär två timmar), eller att använda autentiska Emilia-Romagnan-produkter för att skapa en äkta maträtt på en halvtimme. Oavsett vilken väg du väljer att ta är vi är säkra på att varje tugga kommer att transportera dig till terrakottataken i Bologna.

Tagliatelle alla Bolognese (Tagliatelle med Bologna ragu)
Recept från Eataly

Portioner: 4

Till pastan:

500 gr äggtagliatelle (använd torkade eller gör egen färsk deg)
Grana Padana cheese, till servering
Havssalt till pastavattnet

Till såsen:

2 msk osaltat smör
2 msk extra jungfruolivolja
1 liten gul lök, hackad
1 liten morot, hackad
1 selleri, hackad
1 msk vitlök, hackad
100 gr kalvfärs
100 gr fläskfärs
100 gr nötfärs
30 gr tomatpuré
30 gr vitt vin
30 gr buljong, kyckling eller nötkött
Fint havssalt, efter smak

 

Till såsen

  1. Smält smöret i olivoljan i en gjutjärnsgryta eller en kastrull med tjock botten på medelhög värme. Tillsätt löken och fräs under omrörning tills löken är genomskinlig, cirka 5 minuter. Tillsätt morot, selleri och vitlök, och fräs under omrörning tills allt är mjuk och doftande, cirka 2 minuter till.

  2. Smula kalvkött, fläsk och nötkött i grytan. Krydda med fint havssalt. Sänk till låg värme och fräs under omrörning tills köttet precis börjat bli brunt, cirka 5 minuter. Ta bort en del av fettet med en sked men lämna tillräckligt för att täcka botten av pannan. (Detta beror på köttet du använder: det kan inte finnas en alltför stor mängd fett.)

  3. Tillsätt vinet och öka till medelhög värme. Tillaga under omrörning tills vinet har förångats, cirka 6 minuter.

  4. Sänk till låg värme, tillsätt tomatpurén, rör om och koka under omrörning i 20 minuter. Smaka av med salt. Tillsätt buljongen och låt puttrar tills buljongen minskat medan såsen fortfarande är fuktig, cirka 45 minuter. Smaka på såsen, justera smaksättningen vid behov och ta bort från värmen.

Till pastan

  1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. När vattnet kokar, salta med grovt salt och lägg i pastan. Låt koka några minuter mindre än paketinstruktionerna om den är torkad eller tills pastan stiger upp till ytan om den är färsk.

  2. När pastan är färdigkokt, häll av vattnet i ett durkslag och bevara en liten mängd kokvatten. Lägg i pastan i såsen och rör om ordentligt. Låt pastan koka en sista minut i såsen. Tillsätt eventuellt en liten mängd kokvatten.

  3. Servera omedelbart med den rivna osten på sidan och dröm om Bologna.

Buon appetito!