Upptäck vårens grönsaker

Våren är äntligen här med fågelkvitter, längre dagar och – vår favorit – nya färgglada grönsaker. Efter en lång vinter är det nästan något magiskt med att återupptäcka våra färska favoritingredienser. Lär dig om vårens efterlängtade grönsaker med Eatalys vårguide.

I carciofi

Visst kan kronärtskockan se skrämmande, men var inte rädd – den ätbara blomman är värd att trimma. Med ursprung från Medelhavet är kronärtskockan en populär ingrediens i Italien och på Eataly! Våra kockar använder kronärtskockan på en mängd olika sätt: bräserad, kokad, ugnsrostad för att nämna några!

Recepttips! Grilla kronärtskockan hel och toppa med citronsaft, olivolja och mynta.

Olika sorter kronärtskocka Eataly

 

Gli asparagi

Kanske en av de mest kända vårprimören – sparrisen – är känd för sin starka struktur men känslig smak. Sparrisen är en av våra favoritingredienser, oavsett om den serveras som ett tillbehör, blandas i en risotto eller pasta, eller erbjuds som måltidens huvudingrediens.

Recepttips! Testa att toppa grillad sparris med ett stekt ägg, Parmigiano Reggiano och svartpeppar!

 

I piselli

Vårens ärtor är knapriga med en söt smak och kan tillagas en mängd sätt. De kan exempelvis ångas eller mixas till en puré, perfekt som en krämig fyllning eller uppfriskande soppa. För en extra lätt smakkombination älskar vi att smaksätta ärträtter med lite färsk mynta.

Recepttips! Testa att fylla ravioli med vårärtor, ricottaost, Pecorino Romano och mynta. Para ihop med en lätt smörsås.

Gröna färska ärtor

 

I porri 

Med en mildare och sötare smak ger purjolöken en fräschör till maträtter utan att ta över med sin smak. Den är dessutom nyttig och är full av järn, magnesium och vitamin A och C. Ha den i en soppa, gryta, risotto eller gratinera den i ugnen.

Vårens purjolök på Eataly

Recepttips! Stek purjolöken långsamt i en stekpanna med lite smör tills de är mjuka. Lägg i risottoris, vegetabilisk buljong och låt puttra tills riset är mjukt. Rör i en sked färsk mascarpone och tillsätt hackade valnötter. Ät direkt och njut!

Tutte le verdure

I samband med att våren kommer i full blom kommer fler och fler grönsaker till våra hyllor. Titta exempelvis efter betor, rädisor och bondbönor. Sätten att njuta av vårens säsongsvaror är oändliga!

Välkommen in till oss för att få mer inspiration, hämta recept och få tips och råd från personal!

För en enkel antipasto, testa pinzimonio – tunna skivade grönsaker (rädisor, späda morötter, selleristjälkar, blomkål) serverade med en enkel vinägrett gjord på extra jungfruolivolja och balsamvinäger. Enkelt och gott!

Buona primavera!