Vi bevarar fiskandet av tonfisk i Camogli

“Fiskarna i Camoglie är vårdnadshavare för ett extraordinärt fiskesystem, som dock är tröttsamt och allt mindre lönsamt. La Tonnarella i Camogli är en stolthet för Ligurien och bortom “, Lorenzo Montaldo, Slow Food Manager för liguriska presidiet

Fiskeplatsen Tonnarella di Camogli förstördes av ett piratskepp på natten mellan 25 och 26 april 2017 och utredningen av händelsen stängdes utan att en ansvarig identifierats. Det är en av de fem tonfiskfällor som är aktiva i italien och den enda i Ligurien, och har i många år varit en av Camogliområdets huvudaktiviteter. Förutom den långa fiskesäsongen sysselsätter Tonnarella-fiskarna resten av året i driften av nät och inrättandet av strukturen i havet. Detta gamla fiskesystem är beskyddat av Slow Food.

Salviamo la Tonnarella di Camogli

Eatalys åtagande för Tonnarella-fisket

Eataly har tidigt ställt sig bakom Camogli-kooperativet och, genom att använda sig av Slow Foods överklagande, finns en insamlingsmonter i alla butiker och de har också involverat kockarna från Eataly Turin, Milano, Rom och Genua som har skapat ett framgångsrikt initiativ: en solidarisk maträtt gjord med en produkt som symboliserar kooperativet Camogli, saltad ansjovis. I menyerna i de fyra Eataly-butikerna infördes därför fyra olika recept för att förbättra gastronomisk excellens och samtidigt göra en god gärning. Faktum är att genom försäljningen av varje maträtt, har € 3 donerats till Camogli-fiskarnas kooperativ.

 

spaghetto-della-tonnarella-di-camogli-marco-visciola-slider

Eatalys online fundraising för Tonnarella-fisket

På ca 6 månader såldes över 5 700 rätter, motsvarande totalt 20.600 euro donerade till det antika kooperativet i Camogli. Eataly har också åtagit sig att skapa en video som har gjort allmänheten uppmärksam på detta ekologiska och hållbara fiskesystem och har tagit initiativ till en insamling på nätet: ett bistånd som gjort det möjligt för fiskarna att påbörja en ny fiskesäsong. För detta tackar Eataly hjärtligt alla som, genom valet av en solidarisk maträtt, har bidragit till återfödelsen av det gamla fiskesystemet.