Vi planterar biologisk mångfald

“Landskapet är sätet för vår kollektiva själ”, säger Carlin Petrini

Vi planterar biologisk mångfald framförallt för att hjälpa småföretagare och bönder att införa utrotningshotade arter i sina  katalogerna, så att de oberoende kan sälja sina egna frön och garantera de hotade arternas överlevnad. Vi vill understryka: att registrera traditionella frön i offentliga listor innebär att skydda dem från multinationella företag, garantera deras överlevnad och se till att de marknadsförs på ett lagstadgat sätt.
Ett annat syfte med projektet är att öka medvetenheten bland allmänheten om fröers betydelse.

Seminiamo le offerte

Ett partnerskap för att stödja biologisk mångfald

Vi planterar biologisk mångfald som ett resultatet av samarbetet mellan Eataly, Arcoiris, den enda italienska organiska fröproducenten som leds av Antonio Lo Fiego, Francesco Sottile, föreläsare på fakulteten för lantbruks- och skogsvetenskaper vid universitetet i Palermo, och Slow Food Stiftelsen för biologisk mångfald.

Antonio Lo Fiego e i semi bio di Arcoiris

För att återupptäcka traditionella italienska grönsaker

Projektet lanserades i april 2017 genom marknadsföring i alla Eataly av 40 sorter av traditionella italienska grönsaksfrön, inga kommersiella hybrider, endast certifierade organiska eller biodynamiska produkter från småföretagare. Under 2018, tack vare det fortsatta arbetet av Antonio Lo Fiego och Francesco Sottile, har vi uppnått 52 sorter. Bland dessa sorter hittar vi: vattenmelon ifrån Faenza, kalabresisk bladrik broccoli, Nantese-morötter från Chioggia, brokig endiv från Castelfranco, lång ögonböna, krusig endiv från Mantua, rynkig melon från Cosenza, fyrkantig röd paprika från Asti, scatolone-tomater eller lång pumpa från Neapel…

Seminiamo la biodiversità

Varför finns Vi sår biologisk mångfald?

Eftersom vi vet att den biologiska mångfalden är starkt hotad av industriellt jordbruk, vilket tenderar att godkänna produktionen och öka avkastningen, utan att ta hänsyn till förorening, jordförstöring och energiförbrukning. Förädlingsindustrins genombrott under de senaste 70 åren har drastiskt minskat mångfalden i sådan utsträckning att, enligt FAO, 75% av växtsorterna nu är oundvikligen förlorade. Av de 80 tusen ätbara arterna som kan användas för livsmedelsändamål odlas idag endast 150, varav 8 marknadsförs över hela världen.